Visit this renovated 1928 home in Delaney Park

0

(ROBERTO GONZALEZ)

Delaney Park is a cozy neighborhood, where brick-lined streets wind around parks and lakes and duck crossing signs alert motorists to two-legged and feathered residents. This is the kind of paradise in Orlando that one could easily fall in love with – this is what happened to Greg Atchley and Charlie Comiskey. And that’s why they bought a two-story craftsman’s house built in 1928 and set out to transform it while keeping its good bones.

“We lived in Delaney Park two years ago. We decided to come back and were lucky that our old neighbor, who had lived here for over 20 years, was about to sell her house. We found out. before it went on the market and bought it, ”Atchley explains.

The couple appreciated the traditional elements of the house that have been retained, such as the staircase and wood floors in the living and dining areas. However, their style leaned more towards a sleek and sophisticated modern design. The question was: how would this style fit into a more traditional home?

Ted Maines decorated house, photo by Roberto Gonzalez

(ROBERTO GONZALEZ)

When it came to choosing an interior designer, Atchley says, they knew who they wanted. “We’ve always been fans of Ted Maines. His style, his collection of artwork, the way he puts things together made sense to us, ”he says. While they saw Maines’ ultra-sleek design in the condos, they weren’t convinced that he could blend the traditional elements of their classic home with modern flair. Once Maines showed them examples of his work doing just that, they were on board.

When the interior designer began working with Atchley and Comiskey, Maines realized that both men had a great sense of style and that they had a passion for design. “I felt they were a bit more sophisticated, a bit smarter than a lot of people looking to do a renovation, and I wanted to do something that would capture those parts of their personality. They travel a lot and love to be entertained, fine food, cocktails, wine, entertaining friends, ”explains Maines, president and director of Ted Maines Interiors in Winter Park.

Maines and his team wanted to adopt the unique architecture and original details of the house while creating an environment that would fit the Atchley and Comiskey lifestyle while remaining a comfortable home.

“We’re known for doing modern. Classic-modern is our niche,” says Maines. “My goal with this house was to capture more of an international style. There are elements of their house that could be very European.

Ted Maines decorated house, photo by Roberto Gonzalez

(ROBERTO GONZALEZ)

From the porch, the first room a visitor enters is the living room. It serves as a welcoming transition space. The eye is drawn to the original fireplace, which has been updated with tiles placed in a striking mosaic pattern. Maines chose gold and black tiles that paired well with the geometric patterned fabric of the room’s ottoman. He brought a golden mustard-colored sofa and two gray bouclé chairs that he compared to the fabric of a classic Chanel suit. “These pieces definitely have that European vibe,” he says. “For me, it has a Parisian side. ”

To give the room a clean look, Maines opted for plantation shutters rather than drapes. “We figured the plantation shutters would be effective because you have privacy and can open them for light, without adding a lot of clutter and fabric to the walls,” he explains.

Maines also wanted to create a flexible atmosphere in the living room thanks to the lighting and therefore installed wall lights in golden tones. Darkening them creates the perfect ambiance for entertaining, but the sconces could also be used as strategic lighting for works of art while owners build their collection. The finishes of the room are a structured chandelier and a mirrored sunray on the mantle.

From the living room, guests enter the dining room and its adjacent open kitchen, both sandwiched between the living room and the TV room. Maines intentionally created an open space, or what he calls “negative space,” for people to come together and move around, rather than filling the room with furniture. “People will get up, mingle, have cocktails, have appetizers and have dinner. Not all socialization is always done with people sitting down. We wanted to have good places for them to sit, but we also wanted to give them room to stand, ”he says.

Ted Maines decorated house, photo by Roberto Gonzalez

(ROBERTO GONZALEZ)

To be entertained, the space had to be convivial. A bench is backed by a set of picture windows. Here, a custom-made round table fits perfectly with three chairs upholstered in a soft teal and chartreuse velvet.

On the wall, works of art by Brazilian artist Rubem Robierb are exhibited. Atchley and Comiskey found the provocative piece in a New York gallery. “It’s greener because it’s wrong” is written in neon green against a synthetic grass wood panel. Atchley explains that when they left Delaney Park they missed the neighborhood. For them, the artwork is a reminder that it’s not always greener on the other side.

Regarding the period kitchen of the house, little work was necessary as it had been renovated a few years earlier. Maines decided to keep it neutral, painting the base cabinets black to accentuate the white marble countertops and the wood-paneled ceiling, giving it a clean refresh.

In contrast, the TV room has undergone a radical change. Everything has been transformed from white and beige to warm and dark tones. “We told Ted that we would like a comfortable space, and I especially said that I wanted it to be rather dark. I’m a big movie guy, ”says Comiskey. Maines brought two giant sofas in a deep, plush Ultrasuede fabric where the guys could easily kick back and relax.

Ted Maines decorated house, photo by Roberto Gonzalez

(ROBERTO GONZALEZ)

“We try to use high performance fabrics in a TV room because someone is always eating or drinking and might spill something on the fabric,” says Maines. The color of the sofa, a dark gray with brown undertones, pairs beautifully with the grass canvas wallpaper in the room. The glossy textile wallcovering was chosen not only for its aesthetic appeal, but also for its acoustic properties; its heavy texture makes it ideal for a TV room. It also enhances Atchley’s framed photographs of a trip to the South Pole that adorn the walls and complements the textured Roman undertones of the room.

As one enters the TV room, the eye is drawn to the floor, where porcelain tiles in a decorative pattern reminiscent of old world designs serve as a fine accent to the decor. Rather than placing the detailed tiles around the edges of the room, Maines created a solid tile border and placed a rug over the decorative part to balance the overall floor design and keep the bold pattern from dominating the room. Above, solid wood beams crisscross, bringing together all the rich tones from floor to ceiling.

Next to the TV room is a powder room, where Maines played around with a sepia-toned wallpaper titled “Crowd (Where’s Warhol)” from Flavor Paper in Brooklyn. The wallpaper takes its design from one page to one Where’s Waldo? book and was perfect for the whimsical vibe Maines wanted in this space. The funky wallpaper company used a 1955 newswire photograph of the crowds in St. Peter’s Square in Rome on Easter Sunday to create the design. “Guests come out of the powder room and say ‘there are people looking at me,’” says Atchley, referring to the millions of faces lining the bathroom walls.

20211015 Tedm 0094

(ATELIER MACBETH)

20211015 Tedm 0097

(ATELIER MACBETH)

An adventurous innovator, Maines approached the master bedroom with daring creativity. Atchley recalls: “He said, ‘We’ve got an idea that fits the house schedule, but it’s a little more daring than the rest of what we’re doing.’ He must have sold us on it. But in the end, the guys were won over.

Maines compares the design of the master bedroom to that of a very upscale boutique hotel room. “You could be in any city, anytime, in the 1940s or 2022s. The room is furnished with luxury materials, plush carpet, plush fabrics for drapes, custom linens. I love this room; it’s so chic, sophisticated and unusual. Something you don’t see everywhere, ”says Maines.

The brilliant tones of the royal jewels in the bedroom are timeless and give the master a luxurious feel. Thick emerald green velvet ceiling-to-floor hangings surround the room, creating a cocoon and hiding all traces of walls and windows when closed. For Comiskey, who works as a pilot and often needs darkness to sleep during the day, blackout curtains not only look good, but also function, as they block light and muffle outside sounds.

Ruby red carpet reinforces the room’s jewel palette. Although it seems to have been part of the old house for years, it is at the same time modern. “Carpet was also a tough sell, but when we saw it we agreed it was perfect,” Comiskey says.

When selecting the bed and dressers, Maines looked for pieces with design elements from French Empire furniture, seeking grandeur with period features. He selected furniture in a dark shade that highlighted the saturated colors of the room. Adding richness to this quiet space is a blue accented headboard as well as crisp linens with gold finishes, monogrammed pillow cases and a gold duvet.

Ted Maines decorated house, photo by Roberto Gonzalez

(ROBERTO GONZALEZ)

For a touch of intrigue, Maines chose two black chandelier-style lights and hung them on either side of the bed. They add a glamorous old Hollywood vibe to the room. These Aria pendant lights by Zaha Hadid for Slamp are made from thin panels of Cristalflex, a material as shiny and transparent as crystal, which form an irregular sculptural silhouette. Light filters through the layers to create a dimensional aesthetic.

For anyone who is a fan of Iraqi architect Zaha Hadid, the light has sentimental value. “It was one of the last things she did before she died unexpectedly. I was so fascinated by her work, that I saw in the Middle East, in Madrid and in New York,” explains Maines on the architect who was considered one of the top five in the world.

The main bathroom has undergone a refresh to change its dynamics and better complement the restyled bedroom. The cabinets were painted a dark blue to convey the hue from the bedroom to the bathroom, pairing well with the white and gray marble.

Describing the master bedroom and the bathroom, Maines couldn’t hold back his enthusiasm: “I thought it was really different, but also timeless and cool. I love the luxury feel of it. It screams class and cool, very luxurious, ”he emphasizes.

But the designer doesn’t stop there: “I could bring my toothbrush and come and live in this house. I really like. I love the way it’s done, the whole vibe.

Atchley and Comiskey, no doubt, echo his sentiment.


Source link

Share.

About Author

Comments are closed.