this residence unveils the art collection of a globetrotter in sir david adjaye’s first american skyscraper

0

residence of a globetrotter client

in manhattan’s financial district stands sir david adjaye’s first high-rise building in the united states, where design directors liza curtiss and corey kingston of le whit designed and decorated the residence of a globetrotting client. With the aim of showcasing the client’s impressive collection of art, this interior concept honors the architectural allure inherent in the skyscraper designed by sir david adjaye while incorporating design elements that offset the austere finishes of the all-new apartment, accompanied by vintage furniture to layer in a sense of history alongside the young client’s growing art collection.

all images courtesy of the whit

a sense of sanctuary in this new home

finding himself confined to the United States due to the pandemic, the client and first owner appealed shortly after the purchase of the residence. their mission was to introduce a sense of sanctuary into her new home, inviting her to – unlike her “pre-times” lifestyle – stay there and take root there. at the center of the design scheme is the rich, earthy, shiny goatskin covered dining table that engages the dining chairs and studio bunn rug just like the earth, produced by radnor made.

the project also includes furniture from other independent manufacturers such as a kitchen pendant light from amsterdam-based vilt aan zee and bespoke kitchen stools from brooklyn-based designer david larsson. also designed by whit, the custom office furniture enlisted the brooklyn-based stand & build studio to perform the carpentry. a true collaborative effort, the apartment creates a sense of unique space within the refined tower, displaying Brooklyn furniture and other design work from independent manufacturers to complement the highly personal art collection of the customer. color and texture, art and design bring ‘character’ to life: a laid-back apartment, just like its owner, against the iconic fast-moving New York City skyline.

the whit designs a 900 square foot residence in sir david adjayes first us high rise 2
custom stool and art collection on the wall

the whit designs a 900 square foot residence in sir david adjayes first us high rise 3
bedroom area

the whit designs a 900 square foot residence in sir david adjayes first us high rise 4
detailed custom furniture plan

the whit designs a 900 square foot residence in sir david adjayes first us high rise 5
works of art displayed on plain white walls

the whit designs a 900 square foot residence in sir david adjayes first us high rise 6
Kitchen stools by Brooklyn-based designer David Larsson

the whit designs a 900 square foot residence in sir david adjayes first us high rise 7
living room overlooking the iconic New York skyline

the whit designs a 900 square foot residence in sir david adjayes first us high rise 8
suspension from vilt aan zee based in amsterdam

the whit designs a 900 square foot residence in sir david adjayes first us high rise 9
dining room

project info:

Name: William St. Apartment by Le Whit
designate: Pentecost

site: new York City

Region: 83 m² (900 square feet)

designboom received this project from our ‘DIY submissions‘, where we invite our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: yasmina karam | design boom


Source link

Share.

About Author

Comments are closed.