Rustic renovation by Enrico Sassi transforms the wood store into a micro-house

0

A small stone building in Aldesago, Switzerland was transformed into a compact two-level house during a renovation by architect Enrico Sassi.

The old building was previously used as a wood shed, shed and rabbit hutch, so it had few windows and no connection between its two floors.

Lugano-based Sassi has overseen a renovation that transforms these utilitarian spaces into a 14 square meter micro-home.

The stone building previously served as a woodshed and shed

His design, called Rustic Renovation, involved repairing damaged stone walls, adding a new roof, installing an additional window and incorporating space-saving furniture.

“The building was in poor condition,” Sassi told Dezeen.

“We have paid particular attention to the recovery and enhancement of the original elements.”

Olivier in front of the facade of a Swiss micro-house by Enrico Sassi
The walls have been repaired and a new roof has been installed

The Sassi client inherited the property from her father and had fond memories of playing among woods and rabbits as a child.

Since she no longer lives in Aldesago, she had the idea of ​​making it a holiday home that she could use herself and also rent out to guests.

“She decided to renovate the building in honor of her father and a place that she cares about,” Sassi said.

Rustic renovation house window by Enrico Sassi
The gaps in the stone walls were filled with brick

Repairs to the building help enhance the rustic aesthetic of the home.

The gaps in the stone walls are filled with bricks and the roof is formed from simple terracotta tiles. As for the architrave of the large new window, it is made of a chestnut tree trunk.

Kitchen in a compact micro-house in Switzerland
An attic is inserted above the kitchen and the dining room of the upper floor

Inside, a mezzanine has been fitted out in place of the original upper floor.

It is supported by a mix of new and old wooden beams, which alternate playfully.

The lower level hosts a combined bedroom and bathroom, with space-saving features including a fold-down bed and secret drawers.

This level is now much brighter than before. The old door has been replaced with glazing and light also filters in from a skylight above the stairwell.

Window of a tiny house designed by Enrico Sassi
New window helps bring in more natural light

The upper level contains a kitchenette, a dining area and a built-in office overlooking the stairwell. There is also storage space under the sloping roof.

“Although the house is very small, it is warm and cozy, and doesn’t feel small thanks to the vertical articulation of the space,” Sassi said.

Folding bed in a rustic renovation house by Enrico Sassi
The lower level contains a bedroom and a bathroom with space-saving details

“The light falling from the skylight embedded in the roof and the light reflected from the terrain lit by the high window – they give the space a special harmony,” added the architect.

Sassi generally works on sensitive renovation projects. He suggests the rustic renovation has more of a “Greek feel” than his previous works, thanks to the olive tree and stone bench that can be seen through the windows.

Old and new wooden beams supporting a first floor
Old and new wooden beams playfully alternate on the ceiling

“The interior space is characterized by the warmth of the oak wood, the white color and the light,” added Sassi.

The architect has already been nominated for the Dezeen Awards for his renovation of a cave overlooking Lake Lugano and the revitalization of an old mill.

The photography is by Marcelo Villada Ortiz.


Project credits

Architect: Enrico Sassi Architect
Work management: Marco Bondini
Building physics: Andrea Roscetti
Service provider: Aldo Lepori
Roof carpenter: Dawn
Slab waterproofing: Spalu
Plumber: Sanidraulica
Electrician: Electrasim
Plaster: The wine
Painter: cap color
Carpenter: Falegnameria G Rossi
Locks: Sicura Chiave
Scaffolding: New Jet Ponteggi
Sanitary devices : Il Piacere
Plumber check: Righetti Service

Share.

About Author

Comments are closed.