Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio

0

Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio

view of the river.  Image © ZY Architectural Photographymodule building units.  Image © ZY Architectural Photographyexposed roof structure.  Image © ZY Architectural Photography+ 16

view of the river.  Image © ZY Architectural Photography
view of the river. Image © ZY Architectural Photography

Text description provided by the architects. Pavilion In The Woods is part of the Maozhou River Greenlane Project, located on the north bank of the river in Baoan District, Shenzhen. The pavilion is located in the open landscape to the east and west, Yangyong Road to the north, and Maozhou River to the south.

simple roof structure.  Image © ZY Architectural Photography
simple roof structure. Image © ZY Architectural Photography
aerial view.  Image © ZY Architectural Photography
aerial view. Image © ZY Architectural Photography

Urban relations. Pavilion In The Woods is a small public pavilion forming part of the experimental phase of the Greenlane project. This involves providing a range of public facilities such as public green spaces, a café, a resting place, public toilets, a changing room and a viewing gallery. Adopting the forest hut as a prototype, the design of the structure integrated a series of functions as well as the landscape of the site, introduced a visual corridor and built a scenic platform. The space and the sheltering structures come together to form a unique wooden pavilion that stimulates the vitality of the site.

surrounding environment.  Image © ZY Architectural Photography
surrounding environment. Image © ZY Architectural Photography
corridor.  Image © ZY Architectural Photography
corridor. Image © ZY Architectural Photography

A unified design strategy for architecture and landscape. The pavilion takes the form of a single pitched roof that rises from the city towards the landscape. The pavilion opens up to the landscape with transparent glass walls and blends into nature through a sheltered space deep under the roof. Towards the city, the structure is pushed down to join the man-made landscape, reducing its visual presence.

module building units.  Image © ZY Architectural Photography
module building units. Image © ZY Architectural Photography
perspective cut
perspective cut

Quick construction using the prefabricated system. The main structural framework follows a 3 meter module system. A relatively small scale makes the components more intimate to human eyes and creates a noticeable rhythm. The main structure is made of 100*60mm HR square tubes; the longitudinal elements are in double layer glued laminated 140*60 mm; the crosspieces are in glued laminated 40*120 mm with spacings of 200 mm. The roof uses standing seam metal plates. The spatial supporting structure of the roof is stabilized by post-tensioned stainless steel cables. All wood and metal components are standardized, pre-fabricated and assembled on site, ensuring a high standard of completion within a tight deadline.

exploded diagram
exploded diagram
exposed roof structure.  Image © ZY Architectural Photography
exposed roof structure. Image © ZY Architectural Photography

The structure exhibited as decoration. With steel pillars, double-layered beams, wooden purlins and steel cables functioning both visually and structurally, the pavilion candidly exhibits its flow of force and tectonics as decoration. As a contemporary public facility integrated into the landscape, Pavilion In The Woods not only houses public functions, encourages citizen encounters, bringing warmth to everyday life.

Share.

About Author

Comments are closed.