Modern mews program transforms this tiny London site

0

Modern mews program transforms this tiny London site

The DHaus company creates a pair of stylish apartments in a cramped North London site, resulting in this modern mews program

Tucked behind a north London street, on land that once belonged to a pub, is a pair of modern mews-style apartments by The DHaus Company. DHaus is a low-key, upscale London-based firm specializing in modest but meticulous home spaces and product design, making the most of small spaces and incorporating flexibility and transformability into every design.

These two nested duplex apartments combine the typology of the London house with the spatial flexibility of a compact Japanese house. The street facade presents a geometric metallic screen on the ground floor, tilted so as to avoid direct views of the space. The rear facade has a similar faceted shape for privacy reasons, but finished in white blocks. The black painted front façade is an obvious continuation of the heritage façade of The Bull & Last next door, a charismatic and famous gastro pub with a 300 year history on the site. The current pub structure dates from the 1880s and has also been completely restored and redesigned by DHaus.

The redevelopment of the adjacent site for housing involved close collaboration with the local council, the carefully planned interior spaces and angled sightlines ensuring that the views were directed as far as possible without encroaching on existing residences. DHaus also incorporated and reinterpreted other traditional vernacular elements in its facade designs, using a modern concrete cornice and tiered window to give the new building a sympathetic relationship with the pub.

Inside, the lower unit has three bedrooms upstairs from the entrance and descends to a living room and a sunken backyard, while the upper unit has two bedrooms and an open-plan kitchen and a bathroom. ‘a living room on the top floor with a large glass roof. The wooden stairs to the top floor have wide risers that extend the edges of the available space, with a minimalist steel tape balustrade. Frameless windows, white walls, an absence of moldings and cornices, and bespoke joinery maximize the feeling of space, despite the compact site and proximity to other buildings in this modern stable. §


Source link

Share.

About Author

Comments are closed.