HIR studio completes the renovation of an elegant apartment in Hong Kong

0

HIR studio designs a chic studio for a young WRITER

tactile materials and an elegant color palette characterize this apartment interior in Hong Kong designed by studio HIR. located in an old district of the city, the project consisted of transforming a T3 into a studio of 56 m².

the residence was created for a young client about to choose her future career. architects say she is an avid writer on art, film and fashion subjects and frequently travels between different cities to learn more about urban preservation. when she stays in town, the newly renovated apartment serves as a meditative retreat for work and relaxation.

the wooden table is made from a 1000 year old kauri log

an ephemeral concept

Inspired by the client’s eclectic mix of interests, the architects turned to a Japanese term for awareness of impermanence known as “mono unconscious”. To translate this bittersweet concept into the design, the HIR studio decided to use tactile materials that will age gracefully over time, such as antique wood, rough stone, woven rattan and iron patina. these materials are accompanied by textured plaster with visible strokes and trowel swirls that recount the meticulous process that has already taken place.

in this way, the design team aims to express both a sense of tranquility and a sense of time as the materials gradually change. The HIR studio explains, the delicate beauty of the space is fleeting and ever-changing, reminding the owner of the transient moments in her life right now, upon which her memories will rush, just like the traces left by time.

love for impermanence apartment interior in hong kong 8
a recessed wall made of wooden slats is the centerpiece of the living room

for the layout, the architects have removed the hallway and one of the bedrooms. the sleeping area is separated from the living room by a translucent screen covered with vertical walnut wood slats. the screen can be moved to establish privacy or fully open to create a large open space.

the apartment is accessible from a small hall, where a rattan screen subtly reveals the living room. the entrance vestibule features black patinated iron panels, which conceal the shoe storage, and a black metal shelf.

the protagonist of the living room is a wooden table made from a 1000-year-old log of kauri, an ancient and very valuable wood that has been naturally preserved in the swamps of New Zealand. Designed as a multifunctional place to work, read, eat, and occasionally gather, the living room also features dark walnut wood, black steel fittings, green Venetian plaster, and gray textured cement.

love for impermanence apartment interior in hong kong 12
the sleeping area is highlighted with walnut details as well as finely crafted lighting fixtures

from the main day area, the recessed screen leads to the bedroom. the sleeping area sits against layers of gray walls, green plaster, and carpentry, highlighted with walnut wood detailing as well as finely crafted light fixtures.

sliding panels are also used as a design tool to elicit an intimate and playful interaction between the owner and the space. movable panels are designed in various places to conceal, provide privacy and reflect. on the shelf, the sleek wooden screens sit against the sturdy stone, ready to slide in by hand, to hide or display different items. meanwhile, the wooden screen door blurs the line between sleeping and living. when a greater sense of privacy is desired, the slatted screen can be closed. its movements, as well as the mirror screen behind the bed, deepen the feeling of transience or flexibility in space.


Source link

Share.

About Author

Comments are closed.