Golden House / SHED Architecture & Design

0

Golden House / SHED Architecture & Design

© Rafael Soldi© Rafael Soldi© Rafael Soldi+ 25


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    4100 ft²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2020


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: hansgrohe, Abet Laminati, Andersen windows and doors, Anne Sacks, Artemis, Baldwin Hardware, Benjamin Moore, Daltile, Duravit, GUBI, graffiti, honey, Mutual materials, Muuto, Electrical school, Tarkett, corian, Epco Hardware, Mohawk floor, Hydrosystem+6-6

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

Text description provided by the architects. What was once an adult living facility with good bones is now a carefully renovated mid-century gem thanks to the vision and expertise of SHED Architecture & Design. With stunning views and the details of classic Pacific Northwest architecture, the SHED team rose to the challenge of rejuvenating the home for a family of five and restoring the aura of the Golden House.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi
© Rafael Soldi
© Rafael Soldi
Lower plane
Lower plane
Main planes
Main planes

The home sits on the back of a large lot with territorial views of Puget Sound and the Olympic Peninsula. Although the house was of good frame, alterations adapting the original layout for use as an adult residence combined with deferred maintenance had tarnished the structure inside and out.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

On the main level, SHED removed walls and built-in storage units and redesigned program elements. A buried galley kitchen has been unearthed and reformed around a central island overlooking the dining and living areas – allowing access to light, views and a terrace. Relocating the kitchen made possible a new functional core consisting of a home office, powder room, pantry and cupboards.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

SHED took advantage of the good bones of the house – the existing structure of posts and beams and stopped in the glazing – to create a unified main level where the new elements are in harmony with the old. Although the structure has been redesigned to work with the revised floor plan, the post and beam structure is retained as the primary organizing system and incorporated into the design. To replace the original cabinet, a low soffit has been framed at the rear of the living room to proportion the room while defining circulation space. In the living room, particular attention has been paid to the redesign of the fireplace which faces CMU blocks facing the ground and a cast concrete bench. Rounding out the space, low recessed lights and a DJ station frame a large section facing the foyer and a westerly view.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

A limited palette of materials is used throughout the main level: cork flooring, white sawn oak trim and furniture, and white sheet metal walls are framed by a timber frame and black painted trim to unify space. The design team incorporated large mirrors into the window wall to reflect the horizon into the living room. As a nod to the past, the original natural slate tile and metal railing are retained in the entrance.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

In the master suite, grasscloth and oak paneling unify the space, at the center of which is a bathroom covered in black and white terrazzo tiles. White oak is again used as a connecting reference behind the mirrors, wrapping around the tub to create a spot for an accent light and a plant shelf. In the bathroom, a mirror and coral dragon wallpaper play with patterns and reflections.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

On the lower level, changes were necessary to suit three children and the associated leisure and play areas. A small bathroom on the lower level has been cleverly reconfigured into a multifunctional vanity, powder and shower space to accommodate multiple users. Plywood furniture and yellow plam countertops are used in the child-friendly bathroom. A storage room has been transformed into a shared bedroom with plywood bed lockers. Outside, alongside deferred maintenance, the team removed an ADA driveway and driveway to reinstate the lawn.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

SHED’s attention to detail and expertise in mid-century renovations has brought Golden House back to life – a renovation that honors the past while incorporating contemporary details for a family of five.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

Share.

About Author

Comments are closed.